Η ΚΑΠ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

Η ΚΑΠ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

Ως πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, η Κύπρος επωφελείται άμεσα από την ΚΑΠ η οποία στηρίζει σημαντικά τους αγρότες και συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Στηρίζει με άμεσες ενισχύσεις τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτει η Κύπρος (75% του συνόλου) και οι οποίες χρειάζονται την υποστήριξη της Ενωμένης Ευρώπης για την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των απασχολούμενων σε αυτές. Συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας με μέτρα αγροτικής ανάπτυξης.

Προστατεύει τους επαγγελματίες του κλάδου και τους καταναλωτές, στοχεύοντας κυρίως σε παραδοσιακούς τομείς της Κυπριακής γεωργικής οικονομίας (κρασί, φρούτα και λαχανικά) με μέτρα προστασίας της αγοράς.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ με μια ματιά


Αγρότες αρκετά μεγάλοι σε ηλικία. Μόνο το 1.7% των αγροτών είναι κάτω των 35 χρονών, ενώ το 40% είναι άνω των 64 ετών. ( 31,1% στη ΕΕ των 28)

Μικρού μεγέθους γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Το 89,9% των εκμεταλλεύσεων έχουν έκταση κάτω από 5 εκτάρια.

Σημαντικός τομέας για την κυπριακή οικονομία. Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής (γεωργία, δασοκομία και αλιεία) αντιστοιχεί στο 2,3% της οικονομίας της χώρας(υψηλότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, που αντιστοιχεί στο 1,5%). Μόνο η γεωργία απασχολεί το 3,6% του εργατικού δυναμικού της Κύπρου.(χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ των 28, 4,3%)Ήξερες ότι…

στην Κύπρο υπάρχουν οκτώ προϊόντα που έχουν καταχωρηθεί στην ΕΕ.

Κολοκάσι Σωτήρας / Κολοκάσι Πούλλες Σωτήρας

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης – ΠΟΠ

Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – ΠΓΕ

Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – ΠΓΕ

Παφίτικο Λουκάνικο

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – ΠΓΕ

Λουκούμι Γεροσκήπου

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – ΠΓΕ

Λουκάνικο Πιτσιλιάς

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – ΠΓΕ

Λούντζα Πιτσιλιάς

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – ΠΓΕ

Χαλλούμι/Halloumi/Hellim

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης – ΠΟΠ

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΑΠ

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων που αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, τη διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, συμπεριλαμβάνοντας δράσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα δικαιούχων όπως γεωργούς, επιχειρήσεις, ιδιώτες, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, κυβερνητικά τμήματα και άλλους φορείς. Στην Κύπρο, κάποια από τα έργα που έχουν συγχρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2007-2013 και 2014-2020 είναι τα παρακάτω.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Riverland Bio Farm

Η Riverland Bio Farm βρίσκεται στο χωριό Καμπιά και είναι μια φάρμα βιολογικής εκτροφής ζώων, παραγωγής βιολογικών προϊόντων και δραστηριοτήτων. Το έργο έχει κερδίσει το Πρώτο βραβείο καλύτερης επένδυσης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης 2007-2013.

Κτήμα Δυμάτου

Το Κτήμα Δυμάτου βρίσκεται κοντά στο χωριό Δύμες και περιλαμβάνει εδάφη με οπωροφόρα δέντρα, μηλιές, χρυσομηλιές, αχλαδιές και κυδώνια, βατόμουρα, σμέουρα και ντομάτες. Τα φρούτα μεταποιούνται σε εξαιρετικά προϊόντα που βρίσκονται στις αγορές.

Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη

Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη διαθέτει μια υπερσύγχρονη μονάδα Χαλλουμιού και Αναρής στη Λεμεσό. Το νέο εργοστάσιο της Κύπρου παράγει  αυθεντικά κυπριακά τυριά τα οποία διατίθενται τόσο στην Κυπριακή αγορά όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Πολύκεντρο Νεότητας Αθηένου

Το Πολυκέντρο Νεότητας του δήμου Αθηένου δημιουρήθηκε για να καλύψει την ανάγκη για την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών για τη στέγαση δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης των νέων στην Αθηένου.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Το Δημοτικό Αμφιθέτρο Ιδαλίου ολοκληρώθηκε το 2015. Η μελέτη και ο σχεδιασμός του αμφιθεάτρου έγινε με σεβασμό προς τη μορφολογία και τον χαρακτήρα του χώρου. Το αμφιθέατρο φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις καλύπτωντας τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Μονοπάτι μελέτης της Φύσης & Εκδρομικός Χώρος Κάτω Μύλων

Το μονοπάτι μελέτης της φύσης και ο εκδρομικός χώρος Κάτω Μύλων κατασκευάστηκαν με σκοπό να συμβάλουν στην ευρύτερη αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Παραγωγή βιοαερίου σε χοιροστάσιο Φάρμα Ανδρέου & Κωστή

Η παραγωγή βιοαερίου με την αναερόβια ζύμωση είναι φιλική προς το περιβάλλον καθώς αντί να καταναλώνει ενέργεια, παράγει ενέργεια. Η φάρμα διαθέτει σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων με παραγωγή βιοαερίου, ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Το 80% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας περισσεύει και διατίθεται στο Δίκτυο της ΑΗΚ σαν πράσινη ενέργεια.

Θερμοκηπιακή καλλιέργεια με NFT Aeroponics Mediterranean

Με την καινοτόμα αυτή μέθοδο θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τα φυτά καλλιεργούνται εκτός του φυσικού εδάφους είτε πάνω σε αδρανή υποστρώματα ή σε θρεπτικά διαλύματα (NFT). Η μέθοδος αυτή πετυχαίνει σημαντική οικονομία νερού και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Χρήση ανακυκλωμένου νερού στη γεωργία Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Το έργο δημιουργήθηκε για την αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού στη γεωργία με την κατασκευή χωμάτινης δεξαμενής για την αποθήκευση περίσσιας ανακυκλωμένου νερού από τον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων στην Ανθούπολη και τη δημιουργία πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου διανομής.

Η Νέα ΚΑΠ και η Κύπρος

Η Κύπρος έχει το χαμηλότερο μερίδιο νέων γεωργών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 1,5% του συνόλου των απασχολούμενων στη γεωργία.

Η Νέα ΚΑΠ θα στοχεύσει στην ανανέωση των γενεών στη γεωργία με τη στήριξη νέων σε ηλικία ατόμων για να δραστηριοποιηθούν στη γεωργία δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα καλό εργασιακό περιβάλλον και καλές συνθήκες διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.

Η Κύπρος έχει τις περισσότερες πωλήσεις σε κτηνιατρικά αντιβιοτικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Νέα ΚΑΠ θα στηρίξει όλα τα κράτη μέλη στον αγώνα κατά των αντιβιοτικών, στοχεύοντας σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα μέσω της υιοθέτησης πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον, την καλή υγεία και διαβίωση των ζώων.

Η Κύπρος παράγει σχεδόν τις διπλάσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Η Νέα ΚΑΠ στοχεύει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με τη χρήση νέων τεχνολογιών και καλών γεωργικών πρακτικών, τη μείωση της σπατάλης των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.