Βιολογική φάρμα Riverland: Το μυστικό της επιτυχίας

Με αφορμή την εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποίησε η εκστρατεία ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ στη βιολογική φάρμα Riverland, γνωρίσαμε τον Βασίλη Κυπριανού, τον ιδιοκτήτη της φάρμας, ο οποίος μας μίλησε για τη δική του εμπειρία, από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την χρηματοδότηση που έλαβε από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Πες μας λίγα λόγια για εσένα και τις σπουδές σου. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την γεωργία;

Ονομάζομαι Βασίλης Κυπριανού. Σπούδασα Τεχνολόγος Γεωπόνος στη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τη ζωική παραγωγή κι επαγγέλλομαι ζωοτέχνης. Αποφάσισα να ασχοληθώ με την γεωργία και την κτηνοτροφία γιατί μου άρεσαν τα ζώα και η φύση.

Μετά τις σπουδές μου πήγα στην Ιρλανδία με ένα πρόγραμμα ERASMUS όπου κι έκανα την πρακτική μου σε ένα αγρόκτημα που συνδύαζε τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες με τον αγροτουρισμό καθώς δεχόταν επισκέπτες από διάφορες χώρες. Διέθετε χώρους διαμονής και υπήρχαν διάφορες δραστηριότητες όπως ιππασία, πεζοπορίες και εκδρομές, οπότε είχα καλά ερεθίσματα για να αναπτύξω κάποιες ιδέες σχετικά με την ασχολία τόσο με την γεωργία και την κτηνοτροφία όσο και με το εκπαιδευτικό κομμάτι- open farms, ανοιχτές φάρμες προς το κοινό. Μετά επέστρεψα στην Κύπρο και δούλεψα για δύο χρόνια στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. Ήταν μια πολύ καλή δουλειά αλλά ήταν κάτι που δεν με εξέφραζε. Έτσι παραιτήθηκα και δήλωσα συμμετοχή στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Εγκρίθηκα και δημιούργησα την φάρμα Riverland bio farm.

Πες μας λίγα λόγια για τη βιολογική φάρμα Riverland και τι περιλαμβάνει.

Η Riverland bio farm βρίσκεται στα Καμπιά σε ένα πολύ ωραίο χώρο μέσα στη φύση. Ασχολούμαι με την εκτροφή αιγοπροβάτων όμως έχουμε όλα τα ζώα φάρμας όπως αγελάδες, άλογα, γουρούνια, κότες, πάπιες, κουνέλια και γαϊδουράκια. Η φάρμα λειτουργεί από το 2010 ενώ από το 2012 που άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό, δέχεται καθημερινά επισκέψεις από οικογένειες και σχολεία. Επίσης, η φάρμα διαθέτει καφετέρια η οποία προσφέρει πρόγευμα και διάφορα ελαφριά γεύματα, καφέδες και χυμούς. Ακόμη, οργανώνουμε γενέθλια και διάφορα φεστιβάλ, ενώ φιλοξενούμε διάφορες εκδηλώσεις για εταιρείες, οργανωμένα σύνολα, σχολεία και συνδέσμους γονέων. Ταυτόχρονα, παρέχουμε διάφορες δραστηριότητες με επίκεντρο τη φύση όπως πεζοπορίες, αναρρίχηση σε τοίχο, τοξοβολία και ταυτόχρονα παρέχουμε εργαστήρι παρασκευής χαλουμιού και αναρής, ζύμωμα ψωμιού και φυσικά όλες τις δουλειάς της φάρμας όπως άρμεγμα, τάισμα των ζώων, τάισμα των μικρών προβάτων με το μπιμπερό και μάζεμα αυγών.

 

Για τη δημιουργία της φάρμας έχεις λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 στο οποίο έχεις κερδίσει και το πρώτο βραβείο καλύτερης επένδυσης.

Ποια ήταν η διαδικασία επιχορήγησής σου και πόσο εύκολη θα ήταν η δημιουργία της φάρμας χωρίς τη βοήθεια της ΚΑΠ;

Παρόλο που η διαδικασία ήταν απαιτητική, ήταν ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου. Συμπλήρωσα τις αιτήσεις το 2007, εγκρίθηκα και ξεκίνησα τη δημιουργίας της φάρμας από το 2008-2010. Αρχικά χρειάζεται να δημιουργήσεις τις κτιριακές εγκαταστάσεις, να καταθέσεις απαραίτητα τιμολόγια, αποδείξεις και πληρωμές και στη συνέχεια να αιτηθείς το ποσό που εγκρίθηκες για επιδότηση.

Σίγουρα δε θα ήταν εύκολη η δημιουργία της φάρμας χωρίς την βοήθεια από την ΚΑΠ, γιατί η χρηματοδότηση από την Τράπεζα εγκρίθηκε μετά που τους υπέδειξα την έγκριση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, ήταν σημαντικό το γεγονός ότι περισσότερο από το 50% των χρημάτων της επένδυσης επεστράφησαν σε μορφή επιδότησης συν €20.000 έξτρα ως νέος αγρότης, κάτι που αποτελεί κίνητρο για να ασχοληθούν οι νέοι με την γεωργία.

Η επιχορήγηση ήρθε περίπου δύο χρόνια μετά από την ημέρα της αίτησης που είναι αρκετός καιρός και ήταν ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισα στην αρχή. Μετά ξεκίνησαν οι διάφοροι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν η χρηματοδότηση που έλαβα από την Ε.Ε. χρησιμοποιήθηκε για όσα είχα υποδείξει, και αφού εγκρίθηκα έγινε η πληρωμή. Μία φορά τον χρόνο ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών και το Τμήμα Γεωργίας σε ελέγχουν για να δουν αν συνεχίζεις να κάνεις αυτό που αιτήθηκες. Υποχρέωση του προγράμματος ήταν να ασχολείσαι με τη γεωργία για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Εγώ φυσικά ασχολούμαι πλέον 15 χρόνια.

Παρ’ όλη τη σημαντική βοήθεια από την ΚΑΠ, δεν είναι εύκολο να επιβιώσεις μόνο με τα λεφτά που παίρνεις για το ξεκίνημα. Έτσι μετά τα πρώτα δύο χρόνια, η φάρμα άνοιξε τις πύλες της σε επισκέπτες, αποφέροντας περισσότερα έσοδα. Σίγουρα ήταν δύσκολα στην αρχή, αλλά αν αγαπάς αυτό που κάνεις, μπορείς να κυνηγήσεις το όνειρό σου. Με τον συνδυασμό αυτό που έχουμε εμείς στην Riverland με την επισκεψιμότητα, τις εκδηλώσεις, τα φεστιβάλ, η φάρμα μας παραμένει βιώσιμη.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, έχεις κάποιο όνειρο για τη φάρμα που δεν το έχεις ακόμη υλοποιήσει;

Η όλη ιδέα των βιολογικών και της απλής ζωής δεν χρειάζεται μεγαλεπήβολα σχέδια. Προσπαθούμε να δημιουργούμε πράγματα απλά για να δίνουμε την ευκαιρία και στους επισκέπτες να περνούν ωραία μαζί με τα παιδιά τους. Σίγουρα έχω κάποια επιπλέον όνειρα. Τη δημιουργία μιας φάρμας με όλα τα είδη πεταλούδων που έχουμε στην Κύπρο, όλα τα είδη βοτάνων, να εξελιχτεί κάπως καλύτερα η ιδέα της κατασκήνωσης στην φάρμα. Τα τελευταία 5 χρόνια κάνουμε κατασκηνώσεις για μικρούς το καλοκαίρι, την τελευταία χρονιά δεχόμαστε και προσκοπικούς συνδέσμους, σχολεία που κατασκηνώνουν για 1-2 βράδια οπότε στα σχέδια μας είναι η δημιουργία ενός κατασκηνωτικού χώρου κατάλληλου ακόμα και για οικογένειες με παιδιά. Επίσης η δημιουργία κάποιων επιπλέον καλλιεργειών όπως ένας μικρός αμπελώνας για να μπορούμε να φτιάχνουμε το δικό μας κρασί, ή και δημιουργία ενός μικρού τυροκομείου όπου θα μπορούμε να φτιάχνουμε διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα και να δίνουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να βλέπουν και να συμμετέχουν, κυρίως τα παιδιά, σε εκπαιδευτικά εργαστήρια.
Τι θα έλεγες σε όλους εκείνους τους νέους που θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους αλλά δεν τολμούν;

Σε όλους τους νέους θα έλεγα ότι πρέπει να τολμούν, πρέπει να παίρνουν ρίσκα στη ζωή τους. Για να τολμήσουν όμως πρέπει να κυνηγήσουν αυτό που τους αρέσει, αυτό για το οποίο έχουν πάθος. Αν πάρουν ρίσκα σε κάτι που ούτε οι ίδιοι δεν είσαι σίγουροι αν τους αρέσει, με την πρώτη δυσκολία θα τα παρατήσουν. Άρα, το μυστικό της επιτυχίας είναι να έχουν όνειρα για αυτό που κάνουν, να το αγαπούν και να έχουν μεγάλο πάθος. Αν το έχουν αυτό, τότε αξίζει τον κόπο να ρισκάρουν.